-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Podium Dans - Alle afleveringen
Het Noorse supertalent Alan Lucien Øyen opende in juli 2024 Dans het festival. Wat Øyen onderscheidt, is zijn grootse aanpak en zijn monumentale voorstellingen waarin hij dans vaak mixt met film en nieuwe technologie. Naast dat hij choreografeert maakt hij met zijn eigen gezelschap Winterguest ook grote theaterproducties en is hij verbonden aan het Noorse Operahuis. Øyen was een van de eerste choreografen die na de dood van danslegende Pina Bausch door haar Tanztheater Wuppertal werd uitgenodigd een nieuw werk voor hen te maken.
Artistiek leidster en choreograaf Wies Bloemen richtte in 1990 haar eigen danstheater gezelschap Aya op. Ze maakt danstheater vanuit een passie voor het directe, het aardse, het heftige. Bloemen richt zich altijd op actuele en voor jongeren relevante onderwerpen. Tijdens de afgelopen dansdagen in Maastricht ontving zij de Dansspeld. Een onderscheiding voor personen die kennis, wijsheid en ervaring decennialang hebben overgedragen binnen het Nederlandse dansveld.
Marco Gerris is regisseur en artistiek leider van ISH Dance Collective. Hij werd geboren op de Filipijnen, maar groeide op in België. Eind jaren negentig verpandt hij zijn hart aan Amsterdam waar hij als danser, skater en acteur aan de slag gaat. Zijn dansgezelschap ISH bestaat inmiddels ruim twintig jaar en is uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd gezelschap dat een jong en divers publiek bereikt. Afgelopen vrijdag ontving hij de belangrijkste dansprijs: de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie.
De Nederlandse choreograaf Anouk van Dijk had haar eigen dansgezelschap van 1998 tot 2012. Nadat zij in dat jaar een Gouden Zwaan voor haar bijdrage aan de Nederlandse Dans had ontvangen, vertrok zij naar Australië. Daar was zij acht jaar artistiek leider van het moderne dansgezelschap Chunky Move. Daarnaast is zij bedenker van een nieuw bewegingssysteem, de Counter Technique, dat ervoor zorgt dat dansers langer en met minder blessures kunnen dansen. Inmiddels is ze terug in Europa en werkt ze als freelance choreograaf, momenteel aan haar grootste productie tot nu toe: 'Out of the Blue' voor de Malmö Opera in Zweden.
Connor Schumacher is danskunstenaar en artistiek leider van Stichting ARK, waarmee hij raves, movement classes en voorstellingen produceert. Het doel is om mensen in beweging te zetten. Het is zijn diepe overtuiging dat onze maatschappij beter af zou zijn wanneer we elke dag zouden dansen. Als choreograaf is Connor verbonden aan Dansateliers: hét productiehuis voor moderne dans uit Rotterdam.
De Vlaamse Piet Van Dycke studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hij staat met één been in de danswereld en met het andere in het circus, zonder dit als een spagaat te ervaren. In 2021 richt Piet zijn eigen circus- en dansgezelschap Circumstances op. In hetzelfde jaar ontvangt hij de BNG bankdansprijs, een belangrijke prijs voor opvallend choreografietalent. Podium Dans zoekt hem op in het Belgische Leuven.
Junadry Leocaria is door haar expressieve en krachtige bewegingstaal een opvallende verschijning. Ze is al dertien jaar werkzaam als professional in de theater- en danswereld, o.a. bij ISH Dance Collective en in het verleden bij Don't Hit Mama. Daarnaast is ze gespecialiseerd in waacking dat ze ontwikkeld heeft bij de dance crew FemaleLethal. De laatste jaren werkt Junadry ook als choreograaf. In haar eigen choreografieën, die ze meestal zelf danst, zoekt ze naar manieren om de variatie aan dansstijlen op een organische wijze samen te brengen.
De Zwitserse choreografe Tabea Martin woont en werkt in Bazel. Martin bestudeert in haar werk mensen en hun gedrag in verschillende omstandigheden. Zij won met een van haar eerste werken meteen de prijs van de belangrijkste Europese danscompetitie: Euro Waves. Podium Dans zoekt haar op tijdens De Dansweek in Rotterdam.
De Surinaams-Nederlandse danser en choreograaf Sedrig Verwoert studeerde dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2013 won hij de eerste prijs in de Eurovision Young Dancers competitie. Hij danste onder andere bij gezelschappen in New York, Israël, maar ook bij ICK Amsterdam. Sinds een aantal jaar is hij actief als choreograaf. Zo werkte hij mee aan Beyoncé's visuele album Black is King en werd hij in 2020 genomineerd voor een 'Zwaan' voor de meest indrukwekkende dansprestatie. Na eerder als gastchoreograaf gewerkt te hebben bij Het Nationale Ballet, werd hij daar in 2021 aangesteld als Young Creative Associate.
Hiphopchoreograaf Lloyd Marengo is een rasechte Rotterdammer en een streetdancer pur sang. Hij geldt als een van de meest toonaangevende figuren die hiphop in het theater bracht. Hij leerde dansen op de straat en maakte furore met de fameuze 010 B-boys, die wereldwijd successen boekten. Deze danscrew heeft de Rotterdamse hiphop en straatcultuur op de kaart gezet. Ook danste hij bij het Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst, om vervolgens zijn eigen stukken te gaan maken, zonder de schoonheid en de rauwheid van de hiphopcultuur te verliezen. Mede hierom ontving hij in 2022 de Gouden Zwaan.
De Belgisch-Colombiaanse choreografe Annabelle Lopez Ochoa studeerde aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Na bij diverse Europese compagnieën te hebben gedanst, verlegde ze haar focus naar de choreografie. Zo creëerde ze werk voor onder andere het New York City Ballet, het English National Ballet, het Scottish Ballet en het Ballet Moscow, zowel vanuit het hedendaagse als het klassieke bewegingsrepertoire. Zij maakte voor het Nationale Ballet de avondvullende voorstelling Frida, gebaseerd op het leven van Frida Kahlo.
Faizah Grootens is geboren en getogen op Curaçao. Ze verhuisde op haar achttiende naar Nederland, waar ze afstudeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze vervolgde haar opleiding aan het Instituto Superior de Arte in Havana in Cuba. Die verschillende culturele invloeden komen terug in haar sensitieve en ritmische choreografieën. Afgelopen jaar ontving Faizah Grootens de Leo Spreksel Award, de aanmoedigingsprijs voor aanstormend choreografietalent.
De Spaanse choreograaf Mario Bermúdez Gil heeft zijn dansopleiding in Sevilla voltooid. Hij danste aansluitend bij belangrijke dansgezelschappen, waaronder de Batsheva Dance Company van Ohad Naharin. In 2016 richtte hij zijn eigen gezelschap Marcat Dance op. Mario is een productieve maker met een herkenbare bewegingstaal en met een dynamische lichamelijkheid en emotionele impact. Zijn werk wordt uitgevoerd over de hele wereld. Bij Scapino Ballet Rotterdam werkt hij aan een nieuw stuk.
De van oorsprong Iraanse Roshanak Morrowatian werkt als danseres, choreografe en actrice met haar basis in Maastricht. Roshanak heeft onder andere opgetreden in het werk van Marina Abramovic en Pina Bausch. In 2019 creëerde ze de solo Polished, waarvoor ze samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs 2020 won. In 2021 gingen haar producties Sister en Kites in première.
Danser en choreograaf Dalton Jansen studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hiphop en contemporary dance. Met The Double Collective won hij diverse prijzen en in 2021 richtte hij dansgezelschap BLACK BIRDS op. Zijn voorstelling Birds is gebaseerd op zijn eigen ervaring hoe het is om op te groeien in een jeugdvoorstelling. Hij won hiermee de prijs voor de meest indrukwekkende jeugddansproductie: De Jonge Zwaan.