-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Buitenhof - Alle afleveringen
De Haagse wijk Mariahoeve werd deze week opgeschrikt door twee enorme explosies met dodelijke slachtoffers, vele gewonden en verwoeste woningen als gevolg. Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen over zijn week. * Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim schuift aan over weerbaarheid van burgers, de oorlog in Oekraïne en de toekomst van het defensie-apparaat. * Oleksandra Matviichuk over mensenrechtenschendingen in bezet-Oekraïne en de roep om vredesbesprekingen. * Cardioloog Angela Maas schreef samen met journalist Els Quagebeur het boek de Gezondheidskloof, over waarom hartaanvallen bij vrouwen vaak slecht herkend worden.
Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over hoe hij kijkt naar de toenemende instabiliteit in de wereld met de oorlogen in Oekraïne en Gaza, naar de burgeroorlog in Syrië en het komend presidentschap van Trump. * Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx over de toenemende onrust in het Midden-Oosten, de oorlog in Gaza en over de ontwikkelingen in Syrië. * Michelle van Tongerloo, huisarts in Rotterdam-Zuid en straatarts in de Pauluskerk, over haar boek Komt een land bij de dokter waarin ze haar aangrijpende ervaringen en scherpe diagnose van de problemen deelt. * Ahmet Polat met de nieuwsfoto.
Een exclusief interview met Angela Merkel over haar boek Vrijheid en hoe vrijheid als een rode draad door haar persoonlijke en politieke leven loopt. * Volgens de PVV, VVD, NSC en BBB moet er twee miljard euro bezuinigd worden op de onderwijsbegroting. Aan tafel, Caspar van den Berg, voorzitter van Universiteiten van Nederland en Elianne Demollin-Schneiders, Gedeputeerde van de provincie Limburg met in haar portefeuille Onderwijs. * Volgens verschillende media-organisaties in Israël komt de persvrijheid daar steeds verder onder druk te staan. Een gesprek met Anat Saragusti, Press Freedom director van the Union of Journalists in Israël.
De bezworen kabinetscrisis betekende afgelopen week nog geen einde aan het tumult in politiek Den Haag. Na twee staatssecretarissen stapten ook twee Kamerleden van NSC op. Politiek commentator Tom-Jan Meeus over de laatste ontwikkelingen. * Minister van Defensie Ruben Brekelmans over meer dan 1000 dagen oorlog op het Europese continent. * De prestigieuze Erasmusprijs is dit jaar toegekend aan de Indiase schrijver Amitav Ghosh. * In 2017 kreeg de Amsterdamse radicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb strafontslag wegens verdenkingen van corruptie en fraude. Haar voormalige leidinggevende Lisa Scheerder schreef over deze zaak de roman Blaam.
Politiek duider Lamyae Aharouay: hoe stabiel is dit kabinet nog? * De internationale klimaattop in Azerbeidzjan is in volle gang. Eurocommissaris voor Klimaatactie Wopke Hoekstra schuift aan over hoe hij de internationale gemeenschap dit jaar op één lijn krijgt om een stapje voorwaarts te zetten? * De politie kreeg het flink te verduren afgelopen week. Zij zou te afwachtend zijn geweest (bij het wangedrag van de Maccabi supporters) dan wel te heftig hebben ingegrepen (bij demonstraties daarna). Daarover Janny Knol, Korpschef van de Nationale Politie. * Journalist Lotfi El Hamidi ziet de anti-moslim sentimenten weer opduiken.
Jaïr Stranders, filosoof en bestuurslid van de Liberaal Joodse Gemeenschap Amsterdam, over de golf van geweld rondom de wedstrijd Ajax en Maccabi Tel Aviv. * Vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans gaat naar de internationale klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan. Wat wil ze daar bereiken? * Wat gaat een tweede ambtstermijn van Trump betekenen voor Europa? Daarover oud-secretaris-generaal van de NAVO en oud-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer. * Twan Huys is in New York en ging in gesprek met Anthony Scaramucci, voormalig communicatiedirecteur van het Witte Huis.
In verband met de verkiezingen is Twan Huys afgereisd naar Amerika. Hij spreekt priester Milton C. Williams, geestelijke in St. Francis Church in Greensboro in swingstate North Carolina. Ook een gesprek met de Amerikaans-Poolse historica Anne Applebaum over de kenmerken van een moderne autocratische staat. * In de studio buitenlandwoordvoerders Eric van der Burg van de VVD en Jan Paternotte van D66 over de grootste Tweede Kamer-delegatie ooit die afgelopen week naar Taiwan reisde. Nederland heeft groot belang bij een goede verhouding met Taiwan maar ook met China. Kan dat eigenlijk allebei? * Nieuwsfoto gekozen door fotograaf Çigdem Yüksel.
Oud-diplomaat en voormalig VN-gezant Robert Serry over de aanval van Israël op Iran. * Vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum over zijn plannen om het ingewikkelde systeem van sociale wetgeving te vereenvoudigen. * In Oost-Europa mengt Rusland zich nadrukkelijk in de verkiezingen die daar in drie landen worden gehouden. Waar is Rusland op uit? Een analyse van Oost-Europadeskundige Marina Ohanjanyan en oud-Moskoucorrespondent Michel Krielaars. * Psychiater Boudewijn Chabot komt binnenkort met een eigen methode voor wat hij noemt een goede zelfdoding. * Nieuwsfoto gekozen door Ahmet Polat.
Op de Europese top deze week in Brussel stond migratie hoog op de agenda. Ook premier Dick Schoof was daar. Te gast: politiek verslaggever Lamyae Aharouay. * Net als in Nederland leven er in veel Europese landen wensen om migratie te beperken. Maar hoe? Aan tafel twee Europarlementariërs Jeroen Lenaers van het CDA en Tineke Strik van GroenLinks-PvdA. * Oud-staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief schreef het boek De Groningers hadden altijd gelijk. * De wereldberoemde historicus en filosoof Yuval Noah Harari schuift aan over zijn nieuwste boek Nexus, waarin hij kunstmatige intelligentie in historisch perspectief plaatst.
Tegen de wens van de Tweede Kamer in gaat een gedeelte van de spoedzorg in het Heerlense Zuyderland ziekenhuis toch sluiten. Te gast is vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema. Als zorgwoordvoerder van de PVV nam zij menig minister flink onder vuur. * De begroting van gemeenten staat onder grote druk. Te gast is Sharon Dijksma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en burgemeester van Utrecht. * Hoe vertaalt wetenschappelijke kennis zich naar de dagelijkse praktijk? Daarover klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren en bestuurskundige Paul 't Hart. * De nieuwsfoto is gekozen door Ahmet Polat.
Hoogste militair luitenant-admiraal van de NAVO Rob Bauer is dag en nacht in touw als het gaat om Oekraïne want de situatie aan het front is zorgelijk: de Russen winnen terrein en de wapenvoorraad van de Oekraïners slinkt. * Een jaar na de aanval van Hamas op Israël, een jaar oorlog in Gaza en verdere escalatie en toenemende spanningen in het Midden-Oosten: welke invloed heeft dit op de hoofdstad? Daarover burgemeester Femke Halsema. * CDA-partijleider Henri Bontenbal is druk bezig zijn partij weer op de rails te zetten. * Schrijver, oud-politicus en hoogleraar Michael Ignatieff betoogt dat de academische vrijheid onder vuur ligt.
Premier Netanyahu voert een oorlog op zeven fronten zei hij tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Daarbij is Hezbollah-leider Hassan Nasrallah omgekomen. Te gast zijn oud-diplomaat en vredesonderhandelaar Robert Serry en de Libanese journalist en Midden-Oostenexpert Kim Ghattas. * Hoe is het om in deze tijden van oorlog een vredesactivist te zijn? Daarover de Palestijnse Rula Daood en de Joodse Alon-Lee Green. * Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de weerbaarheid van Nederland in de onzekere tijden waarin we te maken hebben met een Russische agressor die Oekraïne is binnengevallen en oplopende spanningen in het Midden-Oosten.
De spanningen in het Midden-Oosten nemen toe na een reeks gewelddadige gebeurtenissen. Oud-diplomaat Robert Serry, over mogelijke diplomatieke oplossingen in de regio. * In de Tweede Kamer ging het tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen veelal over een noodwet, een spoedwet en asiel. Aan tafel de politieke duiding van politiek verslaggever van NRC Lamyae Aharouay, de staatsrechtelijke duiding van hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans en hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs over de overheidsbegroting en de economische vooruitzichten. * Bas Heijne over de Franse filosoof Albert Camus en het essay dat hij schreef.
De leider van de grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA Frans Timmermans over de uitwerking van het hooflijnenakkoord. En welke rol kan de oppositie spelen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen? * Wat blijft er over van de verkiezingsbeloften van de regeringspartijen nu blijkt dat BBB-minister Femke Wiersma toch met stevige maatregelen komt om mestproblemen aan te pakken? Daarover Ger Koopmans, voorzitter van LTO. * Politiek verslaggever voor NRC Lamyae Aharouay over een woelige week in politiek Den Haag. * Arnon Grunberg brengt in zijn geïllustreerde roman Zevenpoot een serenade aan de mens. Vooral aan de lelijkste kant.
D66-leider Rob Jetten over de nieuwe politieke wind in Den Haag en zijn nieuwe rol als oppositiepoliticus. * Schiphol hoeft veel minder te krimpen dan aanvankelijk de bedoeling was. Welke gevolgen heeft dat voor de omwonenden van Schiphol? Hierover Khadija Arib, voorzitter van de Maatschappelijke Raad Schiphol. * De huurprijzen zijn dit jaar fors gestegen. Het CBS spreekt van de grootste huurstijging in dertig jaar. Financieel journalist Hans de Geus schuift aan. * Er zijn steeds meer conflicten tussen mens en dier. Bioloog en wetenschapsredacteur van het blad Knack Dirk Draulans over hoe mens en dier kunnen samenleven.
De oorlog in Oekraïne lijkt een nieuwe fase in te gaan nu de troepen van president Zelensky over de Russische grens zijn getrokken. Minister van Defensie, Ruben Brekelmans is te gast. * Toen Kamala Harris het roer overnam van Biden kwam de hoop bij de Democraten terug. De dynamiek rond de verkiezingen lijkt totaal veranderd. Kati Piri en Eelco Bosch van Rosenthal schuiven aan. * Minister van Justitie David van Weel kondigde aan grenzen te willen stellen aan het demonstratierecht. Te gast: Chris Julien van Extinction Rebellion en Jaap Smit, afzwaaiend Commissaris van de Koning van de Provincie Zuid-Holland. * De nieuwsfoto van Ahmet Polat.
De hobbelige weg naar kabinet Schoof. Te gast zijn Stephan van Baarle van DENK, Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Joost Eerdmans van JA21. Wat willen zij de nieuwe ministers vragen? * De groene bankier en de klimaatrisico's in de financiële sector. Hij staat bekend als de 'groene bankier' en zet zich al jarenlang onvermoeibaar in tegen klimaatrisico's binnen de financiële sector. Een gesprek met directielid van de Europese Centrale Bank Frank Elderson. * Correspondent van NRC Eva Cukier over haar nieuwe boek 'Ruzland. Land in oorlog met de wereld en met zichzelf'. * De nieuwsfoto is gekozen door Ahmet Polat.
Wat is er over van de saamhorigheid in Europa? Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over de weerbaarheid van Europa anno 2024. * Voor Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn is Europa niet alleen in verkiezingstijd een belangrijk thema. * In heel Europa wordt een flinke ruk naar rechts verwacht. Tweede Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Kati Piri (GroenLinks-PvdA) schuiven aan. * Viktor Orbán is de langstzittende regeringsleider van Europa en tegelijkertijd haar grootste uitdager. Maar is het de premier van Hongarije die de EU de wil oplegt of andersom? Tijn Sadée schreef er een boek over: De clan van Orbán.
De politiek leider van de SP Jimmy Dijk en D66-partijleider Rob Jetten over oppositie voeren in deze tijd. * Op 6 juni kunnen we in Nederland naar de stembus voor het Europees Parlement. Te gast zijn VVD-lijsttrekker Malik Azmani en de lijsttrekker namens GroenLinks-PvdA Bas Eickhout. * Antonio Scurati vergaarde in Italië maar ook ver daarbuiten bekendheid vanwege zijn gevierde Mussolini trilogie. * De man van Evgenia Kara-Murza zit een 25-jarige straf uit in een strafkamp nadat hij kritisch sprak over de Russische invasie in Oekraïne. * 30 jaar na de afschaffing van de apartheid ging oud-correspondent Bram Vermeulen terug naar Zuid-Afrika.
Het Internationaal Gerechtshof wil dat Israël onmiddellijk stopt met het offensief in Rafah, de aanklager van het Internationaal Strafhof wil een arrestatiebevel voor de politieke leiders van Israël en kopstukken van Hamas, en de eerste EU-lidstaten erkennen de Palestijnse staat. Te gast: hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter. * Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) over de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB. * De Britse historicus Timothy Garton Ash over de Europese idealen vandaag de dag. * Welke rol speelt cultuur in een democratie? Te gast: Malou Gorter en Nathan Vecht. * De nieuwsfoto is van Ilvy Njiokiktjien.
BBB-partijleider Caroline van der Plas en BBB-Kamerlid en onderhandelaar Henk Vermeer over het onderhandelingsakkoord tussen PVV, NSC, VVD en BBB. * Het hoofdlijnenakkoord Hoop, lef en trots telt 26 pagina's. Hoe haalbaar en betaalbaar is deze overeenkomst? Daarover politiek verslaggever NRC Lamyae Aharouay en Martin Visser, journalist Financiële Telegraaf. * Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf over de aanhoudende studentenprotesten. * Ahmed Aboutaleb neemt in het najaar afscheid als burgemeester van Rotterdam. Hoe kijkt hij naar de studentenprotesten in zijn stad? En de toenemende drugscriminaliteit?
Jouke de Vries over hoe de academische wereld om moet gaan met de roep van studenten om banden met Israëlische instellingen te verbreken. * Standing Together, de grootste Arabisch-Joodse beweging van Israël, brengt duizenden mensen op de been in Tel Aviv. Joodse en Palestijnse inwoners demonstreren hand in hand. Een gesprek met Alon-Lee Green. * Sheher Khan en Itay Garmy zijn gemeenteraadslid in Amsterdam. Samen proberen zij het gesprek op te starten te midden van polarisatie. * Renske Leijten maakte zich in de Tweede Kamer hard voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal. * De nieuwsfoto is gekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien.
Op 4 mei herdenkt Nederland de gevallenen, op 5 mei wordt naast de bevrijding van Nazi-Duitsland ook de vrijheid gevierd. Hoe vanzelfsprekend is de vrijheid nog in deze tijd met oorlog aan de rand van Europa en groeiende spanningen tussen de geopolitieke grootmachten? Te gast is minister van Staat en oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer. Ook een gesprek met het jongste Parlementslid van Oekraïne én frontsoldaat Sviatoslav Yurash. * In haar recent verschenen essay Brief in de Nacht schrijft Chaja Polak over de oorlog tussen Israël en Hamas en de zoektocht naar nuance. * Historicus Bas von Benda-Beckmann over zijn boek Het kleedje voor Hitler.
Er werd op de Conservative Political Action Conference Hungary (CPAC) gesproken over de toekomst van Europa. Eregast op de door Viktor Orbán georganiseerde conferentie: PVV-partijleider Geert Wilders. Te gast: Gerolf Annemans, Europarlementariër voor Vlaams Belang en Volt-partijleider, Laurens Dassen. * In aanloop naar de Nationale Dodenherdenking op 4 mei is er discussie. Journalist Sinan Can en theatermaker en filosoof Jaïr Stranders over hoe Nederland herdenkt in een tijd van oplopende spanningen. * Filosoof en cabaretier Tim Fransen over zijn boek Onze Tijd. * De nieuwsfoto is gekozen door fotograaf en filmmaker Ahmet Polat.
Een jaar geleden werd Inez Weski gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, van strafrechtadvocaat naar de beklaagdenbank. Na haar vrijlating leek ze van de aardbodem verdwenen. Te gast: oud-strafrechtadvocaat Inez Weski over haar boek Het geluid van de stilte, dat deze week verscheen. * Afgelopen maandag de presentatie van de Voorjaarsnota en woensdag naar Washington voor het IMF. Het zijn drukke tijden voor demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg. En dat terwijl hij de politiek eigenlijk vaarwel had gezegd. * De nieuwsfoto is gekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien.
De Nederlandse veiligheidsdiensten waarschuwen al jaren dat China de grootste dreiging is voor onze economische veiligheid. China is ook een belangrijke handelspartner en bron van essentiële grondstoffen. Tweede Kamerleden Ruben Brekelmans (VVD) en Jan Paternotte (D66) over hoe het Westen zich moet beschermen tegen Chinese spionage. * De AEX is ongekend hoog en de huizenmarkt weer oververhit. Een analyse van econoom en columnist NRC Marike Stellinga en Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten. * Weten we nog wel waar ons voedsel vandaan komt? Fotograaf Kadir van Lohuizen onderzocht de wereld achter ons eten. * De nieuwsfoto: Cigdem Yuksel.
Het is zes maanden geleden dat Hamas Israël binnenviel. In de oorlog in Gaza die erop volgde, zijn inmiddels duizenden doden gevallen en de humanitaire situatie neemt catastrofale vormen aan. Nederland is zijdelings betrokken bij dit conflict. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Geoffrey van Leeuwen over hulpverlening en handel in oorlogstijd. * D66 deed onderzoek naar de dramatisch verlopen Tweede Kamerverkiezingen. Hoe krijgt Rob Jetten zijn partij weer op de rails? * Komende week debatteert de Tweede Kamer over duurzame luchtvaart. Te gast: president-directeur van de KLM Marjan Rintel. * Neuwsfoto: Ahmet Polat.
Er zouden vanuit Rusland honderdduizenden euro's betaald zijn aan politici in verschillende Europese landen waaronder Nederland. NSC partijleider Pieter Omtzigt over de gevolgen van deze berichtgeving. * Politiek journalist bij NRC Tom-Jan Meeus schreef het essay Duidelijkheid voor de Maand van de Filosofie. * Een gesprek met bestuursvoorzitter van de NPO Frederieke Leeflang over de aanpak van de problemen en hoe voert de publieke omroep de komende jaren een nieuw beleid. * De documentaire I shall not hate was te zien op het Movies that Matter festival. Een film over de Palestijnse arts Izzeldin Abuelais.
Wat zijn de politieke gevolgen van de aanslag in Rusland? Oud-diplomaat en vredesonderhandelaar Robert Serry over diplomatie tijdens geopolitieke onrust. * CDA-partijleider Henri Bontenbal over de formatie in Nederland en de oorlog op het Europese continent. * Klagen multinationals terecht als het gaat om het vestigingsklimaat in Nederland? CEO Unilever Hein Schumacher komt hier over praten. * Regisseur Maaike de Gruyter en Tata Steel-medewerker Mendes Stengs sluiten aan om te praten over de documentaireserie STAAL, waarvoor de makers de streek, de fabriek en de medewerkers van Tata Steel vier jaar lang volgden.
Over de lijn oud-Rusland-correspondent Eva Hartog over het verloop van de Russische verkiezingen. * Is Nederland arrogant on te denken dat ASML altijd in Nederland zal blijven? Te gast is Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven. * Informateur Kim Putters legde de mogelijkheid van een programkabinet op tafel. We praten erover met Martin van Rooijen, staatssecretaris in kabinet-Den Uyl, en met Lamyae Aharouay, politiek verslaggever van NRC. * Staat de vrouwelijke seksualiteit onder druk? Aan tafel seksuoloog Rik van Lunsen en programmamakers Krista en Marcelle Arriëns, beter bekend als de Sekszusjes.
Niets maakt de risico's van kritiek op Poetin zichtbaarder dan het overlijden van Aleksej Navalny. Toch bracht zijn begrafenis duizenden mensen in Moskou op de been. Te gast zijn oud-Rusland correspondent Eva Hartog, Pussy Riot oprichter Nadya Tolokonnikova en de Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja. * Huib Modderkolk, journalist bij De Volkskrant, over zijn nieuwe boek Dit wil je echt niet weten, Daarin vertelt hij over de oorlog die op het nieuwe front gaande is: de cyberoorlog op het internet. * Dieprode cijfers voor de Nederlandse Spoorwegen: een gesprek met president-directeur van de NS Wouter Koolmees.
Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot over twee jaar oorlog op het Europese continent en over de vraag: kunnen Oekraïners blijven rekenen op die steun in de toekomst? * President Zelensky werd bij de Russische inval in Oekraïne het symbool van moed. En moed werkt aanstekelijk, aldus zijn biograaf Simon Shuster in zijn boek De Showman. Wat is er na twee jaar oorlog nog over van de komiek die hij ooit was? * Gesprek met schrijver en historicus Rutger Bregman over de rol van het individu in een steeds grimmigere wereld: is er nog ruimte voor hoop? * De nieuwsfoto is gekozen door fotograaf Cigdem Yuksel.
Politicus en corruptiejager Aleksej Navalny overleed op 47-jarige leeftijd in een strafkolonie. We spreken over het leven van Navalny en zijn jarenlange strijd tegen het Kremlin met Derk Sauer en Bill Browder. * In München is de internationale veiligheidsconferentie begonnen. Een belangrijke vraag die wereldleiders en top-diplomaten daar bespreken: kan Europa zichzelf beschermen tegen de dreiging van Rusland? Te gastL: oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer en vanaf de conferentie praat huidig assistent secretaris-generaal van de NAVO David van Weel ons bij. * Tom-Jan Meeus over de ontwikkelingen rond de formatie.
Hoe nu verder met de formatie? Door het opstappen van Pieter Omtzigt uit de informatieronde onder leiding van informateur Ronald Plasterk is de vorming van een nieuw kabinet verder weg dan ooit. Hoe kijkt oud-informateur Johan Remkes hier tegenaan? * Hoe het Russische narratief z'n weg vindt in het Westen. Voor het eerst sinds de inval in Oekraïne gaf de Russische president Vladimir Poetin een interview aan een Westerse journalist. Een analyse van twee oud-Ruslandcorrespondenten van verschillende generaties: Arnout Brouwers en Eva Hartog. * Benjamin Moser over meesterschilder Frans Hals. * De nieuwsfoto is gekozen door Cigdem Yuksel.
Woedende boeren gingen afgelopen week massaal de straat op. In Estland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Spanje en Nederland waren snelwegen het toneel van boerenontevredenheid. Ook Vlaanderen stond muurvast door boerenprotesten. Te gast: de Vlaamse minister Jo Brouns. * Korpschef Henk van Essen neemt afscheid van de Nationale Politie. Hij was ruim tien jaar lid van de korpsleiding. * De Tweede Kamer gaat stemmen over de motie om een streep te zetten door bezuinigingen bij jeugdzorg: 511 miljoen boven het miljard wat er al stond. Te gast: Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) en Rutger Jongejan, wiens dochter te lang en tevergeefs wachtte op hulp.
Na jaren van torenhoge inflatie en dalende koopkracht zien de vooruitzichten voor 2024 er iets beter uit. Een gesprek met Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. * Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim schuift aan over militaire steun aan Oekraïne, uitdagingen voor Defensie en veiligheid in Nederland en Europa. * Columnist en documentairemaker Natascha van Weezel is bij de Nationale Holocaust Herdenking en schuift daarna aan. Met haar spreken we over herdenken, maar ook over Israël en hoe moeilijk het soms is om je tot Israël te verhouden. * De nieuwsfoto met fotograaf en filmmaker Ahmet Polat.
Het KNMI houdt de komende jaren rekening met nattere winters. Te gast is demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers: hoe zorgen we dat we in Nederland droge voeten houden? * Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm en luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif over het aanhoudende geweld en de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten. Waar staan we nu? Ook spreken we met Midden-Oosten-correspondent voor The Economist Gregg Carlstrom. * Poolbioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen doet al meer dan 30 jaar onderzoek op Spitsbergen in de Noordelijke IJszee.
Aanvallen van Britse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op Houthi-doelwitten in Jemen. Aan tafel Midden Oosten-expert Koert Debeuf. * Maakt Israël zich schuldig aan genocide? Geert-Jan Knoops, advocaat bij het Internationaal Strafhof en Liesbeth Zegveld, advocaat en hoogleraar oorlogsherstelrecht, gaan met elkaar in gesprek. * We bespreken de Spreidingswet met Wouter Kolff, voorzitter van het veiligheidsberaad en burgemeester van Dordrecht, en Roland van Kessel, burgemeester van Cranendonck, waar ook het asielzoekerscentrum van Budel onder valt. * Garrie van Pinxteren geeft haar visie op China dat ze 40 jaar geleden voor het eerst bezocht.
Komend jaar gaat meer dan de helft van de wereldbevolking naar de stembus. Van Amerika, Bangladesh en India tot Rusland, Taiwan en het Verenigd Koninkrijk. Wilma Borgman, Step Vaessen en Caroline de Gruyter met een vooruitblik op verkiezingsjaar 2024. * De Amerikaanse oud-generaal David Petraeus schreef samen met Brits historicus Andrew Roberts het boek Conflict, Oorlogsvoering van 1945 tot Oekraïne. * Schrijver Arnon Grunberg woont in Amsterdam en in New York. De afgelopen maanden verschenen zijn essays in nationale en internationale media. Hoe belangrijk zijn het vertellen van verhalen en ooggetuigenverslagen? * De nieuwsfoto: Ahmet Polat.